Chromasoom kende ik al toen ik nog in de museumwereld aan de slag was. We werkten daar samen aan enkele kunstenaarsvideo’s. Het werden stuk voor stuk kunstwerken op zich. Voor de opleidingsvideo’s die ik voor Universiteit Antwerpen wou realiseren, klopte ik dan ook meteen bij hen aan. Ik kon me geen betere cineast dan Jan voorstellen om de verhalen van onze studenten Letteren en Wijsbegeerte authentiek en sfeervol te vertalen naar beeld. Dankzij de professionele organisatie van Suzanne vlogen we vlot en met veel plezier door opnamedagen heen. De video’s zijn pareltjes geworden, nooit eerder werd er zo gretig gedeeld door studenten, professoren en andere collega’s.

Michelle Coenen, communicatie FLW/UAnwerpen.

De verfilming van een concert met Aroma di Amore, een videoclip van De Legende, verschillende clips van Wilderman, het ontwerp van een cd-hoes voor De Legende, het ontwerp van een Lp-hoes voor Wilderman,… de afgelopen jaren hebben we samen met Chromasoom aan verscheidene projecten gewerkt. Ons gezamenlijke pièce de rèsistance blijft evenwel de roadmovie en het daaraan gekoppelde filmconcert rond Henric van Veldeke, waarvoor we vier dagen improviserend gingen filmen op diverse locaties die de historische Veldeke in zijn tijd moet hebben aangedaan. Het waren intense dagen, ontspannen en professioneel, inventief en accuraat. Het is de warme, vriendschappelijke en meedenkende manier van zijn die Jan van Chromasoom op zo’n terloopse wijze gestalte geeft, die het werken aan deze projecten zo deugddoend maakt. En uiteraard ook het resultaat, messcherpe beelden, oordeelkundige beeldwisselingen, pittige montage. Voor ons was het telkens weer fijn, die no nonsense aanpak.”

Elvis Peeters, schrijversduo/performer

Jan versmelt met zijn camera en gaat op in de omgeving. Hij capteert zowel uitbundigheid als intimiteit in treffende details. Tien jaar geleden begonnen wij met Jan te werken voor video’s in opdracht van Vlerick Business School en later voor GEA. Jan bewijst: ook in het korset van corporate branding kan de vibe van een evenement nazinderen, een brouwerij een lyrische dimensie krijgen of de meest cameraschuwe mens zich op zijn gemak voelen. Jan is yin, Suzanne is yang. Pragmatisch maar doortastend neemt Suzanne de productieleiding in handen tijdens onze buitenlandse projecten. Internationale erkenning kregen we in 2019. De video ‘The Flavour of your Roots’ – gedraaid op een theeplantage in Taiwan – werd toen genomineerd als ‘Beste individuele video’ door de toonaangevende Britse Content Marketing Association.

Sabine Rosseel, co-founder The Nutshell

Bij de opstart van www.schattenvandeurne.be zijn we voor de eerste content bij Chromasoom terecht gekomen. In samenwerking met scenarist Dimitri Leue hebben we de filmpjes over onze lokale musea gemaakt. Enkele jaren later heb ik samen met Jan de documentaire ‘Oorlogswouten’ gemaakt. Jan is alles wat je van een goede, professionele videograaf verwacht: flexibel, creatief, zelfstandig en met oog voor (de beste) kwaliteit. Zijn bescheiden, informele en vriendschappelijke stijl, zijn persoonlijke bereikbaarheid en snelle communicatie maken werken met Chromasoom tot iets waar je mét plezier en zonder stress naar kan uitkijken.”
Jan Pandelaers, cultuurfunctionaris/erfgoedcoördinator